Bij Praktijk voor mondhygiëne Middelburg kunt u rekenen op persoonlijke aandacht en zorg.
Wanneer u voor het eerst bij de mondhygiënist komt, zal een intake gesprek en mondonderzoek plaatsvinden. Aan de hand van de bevindingen wordt een behandelplan opgesteld. Voor een intake gesprek wordt ongeveer 45 minuten gereserveerd.
Pas bij een volgend bezoek wordt er gestart met de behandeling, de gereserveerde behandeltijd hangt af van het behandelplan. Het is belangrijk om de volgende zaken mee te nemen bij uw eerste bezoek: medicijnlijst, zorgverzekeringspas, identiteitsbewijs.
Heeft u vragen, of wilt u een afspraak maken?
Neem dan contact met ons op
Voorkomen is beter dan genezen. Een verzorgd gebit is uw visitekaartje. Met een ervaren team proberen we samen met u uw gebit zodanig te verzorgen dat het zo lang mogelijk meegaat.
Vroeg geleerd is oud gedaan. Het start allemaal bij goede en duidelijke instructies. Uitleg over hoe u uw tanden het best zelf kunt onderhouden. Maar ook een voedingsadvies is belangrijk voor het behoud van een gezond gebit.
Ontstoken tandvlees, ofwel gingivitis, is een ontsteking door het gevolg van bacteriën die zich langs de tandvleesrand bevinden. Het tandvlees is dan rood en gezwollen en het bloedt gemakkelijk. Vaak zijn er nog geen pijnklachten. De mondhygiënist kan met een meting vaststellen of er een ontsteking aanwezig is. Aan de hand van de meting kan de mondhygiënist samen met u een passende behandelplan maken.
Als de ontsteking van het tandvlees onopgemerkt blijft, kan deze zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Dit wordt parodontitis genoemd. Hierbij is niet enkel het tandvlees ontstoken, maar het kaakbot wordt dan ook aangetast. Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
In medische termen wordt een slechte adem ‘halitose’ of ‘foetor ex ore’ genoemd (geur-uit-mond). Een slechte adem is een veelvoorkomend probleem, ongeveer 20 – 50% van de volwassen bevolking heeft er last van. Het kan belemmerend zijn in de omgang met andere mensen. De meeste mensen zijn zich niet bewust van een slechte adem. De oorsprong kunnen we onderverdelen in een slechte adem uit-de-mond, of een slechte adem niet-uit-de-mond.
Allereerst is het belangrijk om te achterhalen waar de onaangename geur vandaan komt. Komt de oorsprong wel of niet uit de mond? De tandarts of mondhygiënist kan u hierbij helpen. Als de slechte adem uit de mond komt dan kan een behandeling bij de mondhygiënist effectief zijn. Als de oorzaak niet vanuit de mond komt dan kan de mondhygiënist een verwijzing geven voor verder onderzoek.
Pijn in het gebit bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Via de blootliggende tandhals kunnen prikkels de zenuw bereiken en een vervelende pijnscheut afgeven. Naast gevoelige tanden kan er ook gemakkelijk gaatjes ontstaan in het blootliggende tandhalzen.
Een goede poetstechniek en juiste voedingspatroon zijn erg belangrijk om de gevoeligheid aan te pakken. De mondhygiënist kan u hierin begeleiden en adviseren. Ook zal zij u informeren over hoe verdere slijtage voorkomen kan worden en behandelingen die de gevoeligheid kan verminderen.
Naast gaatjes kan erosie (gebitsslijtage door zuur aanvallen) een groot probleem zijn in de mond. Bij erosie is er vrijwel geen herstelperiode. Dit komt niet door de hoeveel suikers, koolhydraten of zuren die u nuttigt, maar om de aantal keren dat u iets nuttigt. De momenten liggen te dicht bij elkaar en duren vaak te lang om het herstelproces in werking te zetten. Hierdoor slijt het glazuur dat normaal uw tanden en kiezen beschermt. De mondhygiënist kan samen met u kijken naar uw voedingspatroon en u hierin adviseren en begeleiden.
Angst om een bezoek te brengen bij een tandarts of mondhygiënist. Dit komt veel voor bij zowel kinderen als volwassenen. 40 – 60% van de bevolking is bang voor de tandarts. Zo’n 12% van de bevolking moet zelfs als zeer tot extreem angstig worden beschouwd en 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de behandeling dat zij niet meer durven te gaan. Veel mensen hebben een trauma opgelopen van bijvoorbeeld een (school)tandarts, sommigen hebben de angst overgenomen door griezelverhalen van anderen. Men kan angst hebben voor: Pijn, verdoving of de, bijbehorende naalden, boren/instrumentarium
We nemen graag de tijd om alles over onze werkwijze uit te leggen. Wij zullen er zoveel mogelijk aan doen om u op uw gemak te stellen. In ons praktijk bepaalt u wat er gaat gebeuren. Wij hebben mondhygiënisten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van angstige patiënten. Zij kunnen u begeleiden om met uw tandartsangst om te gaan.
Een goede mondhygiëne is belangrijk voor het behoud van de implantaten. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaten verliezen. Het tandvlees rondom de implantaat kan ontstoken raken wanneer u de voedselresten en plaque rond de implantaten niet goed weghaalt. Daardoor verliezen ze op den duur hun houvast, gaan ze los staan en kunnen ze pijn veroorzaken. Het tandvlees ziet rood en gezwollen uit en kan gaan bloeden. Deze vorm van ontsteking wordt peri-implantitis genoemd.
Heeft u diabetes of parodontitis? Dan heeft u een verhoogd risico op het ontwikkelen van peri-implantitis. Als u tot deze groep behoort is het juist belangrijk om naar de mondhygiënist te gaan. Ook roken en overmatig alcoholgebruik versterkt het risico op peri-implantitis, het advies is om hiermee te minderen / stoppen.
Peri-implantitis geeft niet altijd klachten. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is belangrijk om uw tandvlees en de implantaten te laten controleren. Onze mondhygiënisten besteden zorg aan de reiniging van de implantaten, mondhygiëne, adviezen en instructies en opvolging van het verloop van de implantaat.
Het kan soms voorkomen dat er na een grondige reiniging blijkt dat het tandvlees onvoldoende heeft gereageerd op de behandeling. Hoe goed u ook poetst en de ragers gebruikt… Uw tandvlees wilt niet verder herstellen of wordt misschien zelfs slechter?! Het kan dan zijn dat er een bacterie in de mond aanwezig is die de boel verstoord. Er kan dan een bacterieel onderzoek overwogen worden.
Uit de pocket wordt wat tandplaque verwijderd en opgestuurd naar het laboratorium voor een bacteriologisch onderzoek. Indien er bepaalde bacteriën voorkomen die of niet in de mond aanwezig horen te zijn of die aanwezig zijn in te grote aantallen, dan kan een antibioticakuur de behandeling ondersteunen. Afhankelijk van het soort bacteriën dat aanwezig is, zal er hiervoor een speciale antibioticakuur voorgeschreven worden in onderlinge overleg met uw verwijzend tandarts en/of huisarts.
Laser is een precieze, geconcentreerde bundel van licht. Met behulp van de laser kun je zeer gericht en zeer precies allerlei behandelingen uitvoeren. Bij gebruik van de diodelaser is het mogelijk om zowel ongezond celweefsel als besmet of ongezond mondslijmvlies te ontsmetten.
Voordelen laser:
- Bestrijd de bacteriën
- Vermindert de kans op pijn en zwelling
- Het stimuleert en versnelt de genezing van tandvlees na een behandeling
- Stimuleert het immuunsysteem om ontstekingen tegen te gaan
- Granulatie (ontstoken) weefsel wordt verdampt zonder het wortelcement te beschadigen
- De laser heeft een coagulerende (bloedstelpende) werking en stopt zelfs bloedingen
Deze laser kan een aanvulling zijn op de reguliere parodontale behandeling van pockets dieper dan 5 mm. De laser zorgt voor verbrokkeling en verminderen van het tandsteen. Daarnaast is het voordeel van behandeling met de laser dat de parodontale behandeling veelal als minder gevoelig wordt ervaren. En de mogelijke napijn minder is (post operatieve sensiviteit).
Een ander toepassingsgebied van de laser is de behandeling van aften en gevoelige tandhalzen.
Openingstijden
Maandag t/m donderdag
8.00 – 17.00 uur
Vrijdag
8.00 – 16.00 uur
Telefonisch bereikbaar op
maandag t/m donderdag
9.00 – 12.00 uur