Het is vandaag 11 november! Vandaag gaan kinderen met lampionnen langs de deuren, waarbij ze liedjes zingen in ruil voor snoep. Het is vandaag ook Nationale Diabetes Dag. Laten we dit jaar het probleem diabetes en het gebit extra belichten.
Diabetes gaat vrijwel gepaard met problemen in de mond: vooral parodontitis (een ontsteking die kan leiden tot botverlies). Hier merk je meestal niets van, maar deze ontsteking kan je diabetes ontregelen. Een goede dagelijkse mondverzorging en geregelde controles zijn daarom belangrijk.
Door de hoge bloedglucosewaarden werkt je afweersysteem niet zoals het zou moeten. Het gevolg is dat je sneller ontstekingen krijgt. Ook in je mond! Denk aan ontstoken tandvlees, dit noemen we ook wel gingivitis. Als ook het kaakbot aangetast wordt, noemen we het parodontitis, dit is een aandoening dat voorkomt bij 30% van de mensen die diabetes hebben.
Parodontitis is 9 van de 10 keer pijnloos. In het eerste stadium heb je geen klachten. Het begint bij wat bloedend tandvlees of terugtrekkend tandvlees. Bij terugtrekkend tandvlees komt de tandhals bloot te liggen. Dit kan zorgen voor overgevoeligheid, denk aan pijn bij het drinken van koude, warme, zure en zoete dranken.
Door ontstekingen in je lichaam, wordt je minder gevoelig voor insuline. Ook bij ontstekingen in je mond. De parodontitis kan hierdoor minder goed worden genezen, omdat je diabetesinstelling kan verslechteren door deze ontstekingen. Het is daarom verstandig om het snel en goed te behandelen. Net zoals het zorgvuldig controleren van je voeten en ogen, zou de conditie van je mondgezondheid zeker dezelfde aandacht moeten krijgen.
We beginnen de behandeling met een grote schoonmaak, dit wordt gedaan door een mondhygiënist of parodontoloog. Met de schoonmaak is het doel het verwijderen van tandsteen en de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Om het vervolgens goed te houden is vaak dan ook herhaalafspraken nodig. Wij adviseren hier ook om na de schoonmaak je mond extra goed schoon te houden. Na de behandeling nog steeds last van ontstoken tandvlees? Dan kan er gekozen worden voor een operatieve behandeling. Hier wordt het tandvlees losgehaald van de tand, zodat alles goed onder direct zicht schoongemaakt kan worden.
Wij krijgen vaak de vraag: ”wordt dit vergoed?” De behandeling door de tandarts, mondhygiënist en parodontoloog worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. Je kan altijd meer informatie inwinnen bij je huidige verzekeringsmaatschappij. Het verschilt namelijk per verzekering wat en hoeveel er wordt vergoed.
Wat kan je doen om gebitsproblemen te voorkomen:
1. Een stabiele bloedglucosewaarde krijgen / behouden.
2. Minimaal 2x per dag je tanden poetsen en maak schoon tussen de tanden en kiezen.
3. Een gezonde levensstijl: eet gezond, rook niet en beweeg voldoende.
4. Zorg voor een maximaal van 7 eet- en drinkmomenten per dag.
5. Eet en drink niet te veel voedingsmiddelen met een hoge zuurgraad.
6. Poets niet meteen na het consumeren van zure voedingsmiddelen. Wacht minimaal een uur of spoel je mond met water in plaats van poetsen.
7. Laat je gebit 2x per jaar controleren door de tandarts en vertel zeker dat je diabetes hebt.
Heeft de blog je geholpen? Delen is lief!
0 comments on “Diabetes en gebitsproblemen”