Angst voor de tandarts ?

Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts ?

Wat kun je doen tegen angst voor de tandarts?

Je bent het even vergeten, maar vandaag is het zover je krijgt een agenda herinnering voor je halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Bij de gedachte alleen al trek je bleek weg, klamme handen en je hart bonst in je keel. Misschien is het niet bij iedereen zo heftig, maar wellicht herken je jezelf hierin en weet je dat er wat angstgevoelens optreden op het moment dat je naar de tandarts moet. Het boek “Nooit meer angst bij de tandarts” van C.W. Anneese hebben wij voor jou gelezen, hieruit kunnen we maar liefst 6 tips uithalen om angst voor de tandarts te verminderen. In deze blog zal ik met mijn eigen ervaring dit aanvullen.

Wie heeft er nou angst voor de tandarts? Je bent niet alleen.

Misschien helpt het om te weten dat je er niet alleen voor staat. 40% van alle Nederlanders hebben angstgevoelens op het moment dat ze voor een tandartsbehandeling moeten. 10% van de Nederlands mijdt de tandarts geheel, dit zijn er bij elkaar ongeveer 900.000 Nederlanders. Ik hoor het je vragen, “En hoe zit het bij kinderen?” Die staan er gelukkig beter voor in vergelijking met de volwassenen. De groep Nederlandse kinderen blijken minder bang te zijn voor de tandarts; dit kunnen we halen uit recente studies die laten ons zien dat 15% van de kinderen bang is voor de tandarts en 6% vertoont extreme angst.

Wat veroorzaakt angst voor de tandarts?

We kunnen concluderen dat men vaak angst voor de tandarts vertoont als gevolg van een eerdere ervaring. Dit is 9 van de 10 keer een ervaring die men heeft meegemaakt in de kinderjaren. Denk aan kiezen die afbreken tijdens het trekken, tandboren die wegschieten tijdens de behandeling en zo kan ik nog pijnlijkere scenario’s bedenken. Ook kan angst voor de tandarts een projectie zijn die kinderen overnemen van de ouders, of enge verhalen op school. Vaak kunnen we de angst koppelen met het geluid van de boor. Het kan ook zijn dat je ervaring hebt met tandartsen die zich onhandig of autoritair gedroegen, waardoor je gevoel van controle beschadigd is. Anderen zijn bang voor de pijn of erger nog ze denken dat er van alles fout kan gaan bijvoorbeeld een lip of tong of zenuw die doorboord kan worden.

Hoe staat het met je gemoedstoestand? Heb ik je wat kunnen geruststellen? Wij helpen dagelijks bij het verminderen / verhelpen van angstklachten in ons praktijk. Dit doen we samen met jou door te kijken waar de angst nou vandaan komt. Stap – voor – stap helpen wij jou bij je angst.

6 geheime tips van de tandarts

Uit ervaring weten wij dat de ene tandarts beter om kan gaan met angstige patiënten dan anderen. Gelukkig kan je zelf je tandarts kiezen, we kunnen zeggen genoeg vissen in de zee. Maar wat kun je zelf doen om je angst voor de tandarts te verminderen?

1. Weet wat je te verwachten staat

Je kan samen met jouw tandarts afspreken dat de tandarts alle info met je deelt met betrekking tot je behandeling, denk aan dingen zoals hoe lang de behandeling gaat duren en wat er precies zal worden gedaan. De tandarts kan je laten zien met behulp van een röntgenfoto waar de problemen zitten en hier meer uitleg over geven. De tandarts zou je ook meer kunnen betrekken bij de behandeling zelf, je kan de speekselzuiger zelf vasthouden of een spiegel vasthouden en samen de resultaten bekijken. Zie het als een goed voorbereide presentatie; met genoeg informatie op zak ben je een stuk zelfverzekerder.

2. Houd controle op de situatie

Spreek met de tandarts vooraf af om bij een signaal van jou even een pauze in te lassen. Je kan van alles afspreken: je hand opsteken zodra je oncomfortabel bent. Zo krijg je controle op de behandeling.

3. Let op je ademhaling

Ervaring leert dat je tijdens stressmomenten het best rustig kan blijven ademhalen. Je kan dit al thuis (in je veilige bubbel) oefenen. Trek je chill outfit aan en ga lekker liggen. Leg je handen op je buik en adem rustig in en uit, doe dit met volledige bewustzijn. Je ademt vanuit je buik. Adem zoveel mogelijk door je neus. Zoals de meeste ontspanningsoefeningen, duurt het inademen 3 sec. en uit ademen 6 sec. Je zou dit wel vaker moeten oefenen voor je het onder de knie hebt, maar eenmaal onder de knie zal je zien dat er geen stressmomenten zullen zijn tijdens de tandartsbehandeling.

4. Blijf ontspannen

In H5. van het boek “Nooit meer angst bij de tandarts” kun jij je lichaam beter leren ontspannen. Dit doe je met je ogen dicht en ik zou het lekker liggend doen, dan kom je volledig tot ontspanning. Per lichaamsdeel (beginnend bij je hoofd en eindigend bij je voeten) concentreer je om te ontspannen. Ontspannings suggesties helpen hierbij enorm. Door dit regelmatig te herhalen, zal het steeds makkelijker zijn om je lichaam tot ontspanning te roepen.

Tips die wij aan jou meegeven?

We hebben het een en ander besproken. Ik hoop dat dit je helpt om met een gerust hart de tandarts te bezoeken. Het uitstellen van tandartsbezoeken zal ervoor zorgen dat je mondgezondheid steeds verder achteruit gaat. Een slecht gebit kan een oorzaak worden dat je zelfvertrouwen en je sociale leven achteruit gaat. Er zal een moment komen dat je ECHT iets  aan je gebit moet laten doen. Waar begin je dan?

  • Praten zal zeker helpen, doe dat dan ook. Dit zal zorgen voor meer steun bij een belangrijke stap op weg naar een gezond gebit.
  • Vraag naar de tandarts ervaring van anderen. Wat zijn de plus- en minpunten. Zo vind je een goede tandarts bij jou in de omgeving.
  • Zoek een nieuwe tandarts, maak een introductie afspraak. Spreek af dat er niets gedaan wordt. De intro meeting is om kennis te maken en te peilen of er een persoonlijke klik is.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Angst voor de tandarts ?

Comments are closed.